DaniËlle Davidson

In persoon

Kunstenaar. Performance artist. Ruimteverkenner.

‘Tekenen en schilderen is voor mij een manier om dicht bij mezelf te zijn’

LAAT HET BEELD SPREKEN

Ik teken en schilder al mijn hele leven. Het is voor mij een perfecte manier om dicht bij mezelf te zijn. Vrijheid en ruimte zijn voor mij een rode draad in mijn leven.

Die ruimte probeer ik ook in mijn kunst te verbeelden. Waar ligt de grens, waar eindigt ruimte? ik doel dan op verschillende soorten ruimten. De vrijheid die ik beleef in de natuur en vooral in de bergen, tijdens het klimmen, wil ik vorm geven.

Ik zoek ruimte in het materiaal, op het doek maar ook in mijn hoofd. Ik wil graag dat mijn werk vragen oproept over ruimte binnen en buiten, waar ligt de grens en hoe kan ik die verleggen. Ook tijdens het proces van het schilderen beleef ik hoe ik in ruimte het perspectief kan veranderen, met welk materiaal ik een ander aspect kan uitlichten. Mijn werk is opgebouwd uit vele lagen. Het is heel lineair en het is voor mij een metafoor van je weg vinden in het leven.

Je zou het een spel kunnen noemen, een interactie met de ruimte. Ik ben een onderzoeker met veel plannen en projecten die ik wil uitvoeren. Ik heb nu een gezin met drie kinderen en het is voor mij een uitdaging om in die zorg en gebondenheid toch vrijheid te kunnen blijven vinden.

Performances

Ik doe veel performances, tijdens evenementen, tentoonstellingen en festivals. Ik verbeeld het verhaal in tekeningen voor de toehoorders en teken en schilder live in interactie met muzikanten en andere improvisatoren. Zoals Oorcontact, Hans van der Maas en ik maak deel uit van What IIIF? Een internationaal improvisatie netwerk. Deze performances worden tegelijkertijd geregistreerd op video en geprojecteerd. De projectie verandert continue van gedaante en lijkt mee te bewegen. Geluid, verf, stiften, potlood, kleuren en plamuurmes maken dat er indringende, verrassende en enigszins bevreemdende muziekbeelden en beeldmuziek ontstaan.

Complexiteit verhelderen

Tijd en keuzes spelen eveneens een belangrijke rol, in muziek en in een verhaal loopt de tijd door. En bij schilderen stolt de verf de tijd en blijft. Beide kunstvormen zoeken de kern en ook de uitgestrekte periferie, de marges om het onbenoembare te vinden. Die grenzen en overschrijdingen van grenzen zijn spannend.

Ik kijk ook naar hoe een individu zich verhoudt tot de ruimtes. Zonder figuren kan je de schaal zelf invullen. De ervaring verandert wanneer er wel figuren in de ruimte staan: dan kan je je nietig voelen of worden opgenomen in die wereld. Dat zijn paradoxale en ingewikkeldere situaties.

Zoals de natuur dat zichtbaar vanzelf doet, is de complexiteit verhelderen voor mij een uitdaging. Evidenties zijn niet vanzelfsprekend. Ik heb chaos in de orde nodig om iets te begrijpen van de oneindige mogelijkheden die er zijn.

KORTE BIO

Kunstenaar. Performance artist. Ruimteverkenner.

Daniëlle Davidson (1981) is beeldend kunstenaar en filmmaker. Ze volgde haar opleiding  aan de Academie Minerva in Groningen en het CCAC in San Francisco. Danielle won verschillende prijzen en stipendia, waaronder het Dooyewaard Stipendium. Deze prijs leverde haar een maandelijkse toelage op en een jaar gratis verblijf in Blaricum. Later rondde ze haar Master af aan het Dutch Art Institute en volgde een opleiding tot docent.

Als filmmaker maakte ze de spraakmakende documentaire: ‘ Make Jewish Babies’. Deze documentaire is uitgezonden op NPO en werd op verschillende Europese festivals vertoond. Danielle wordt tegenwoordig veel gevraagd voor performances  en tekent live bij tentoonstellingen, festivals en congressen.

Op onregelmatige basis updates krijgen?

Ontvang mijn nieuwsbrief